Blogi: Lisämuskeleilla sote-uudistuksen tarjoamat mahdollisuudet hallintaan

Onko organisaatiollasi riittävät resurssit vastata nopeasti sote- ja maakuntauudistuksen tuomiin toimintaympäristön muutoksiin? Onko sinulla käytettävissäsi kaikki päätöksenteon pohjaksi tarvitsemasi analyysitieto?

Jos vastasit kieltävästi, et ole ainoa. Harva organisaatio pystyy edes hahmottamaan kaikkia vaikutuksia, joita Suomen historian mullistavimman rakennejärjestelyn seurauksena sille aiheutuu.

Sote-keskustelussa ovat näkyvästi esillä muun muassa sote-palveluiden järjestämisvastuun siirto ja siten sote- ja myös osittain tukipalveluhenkilöstön siirto kunnilta uusille maakunnille sekä asiakkaan valinnanvapaus tietyissä palveluissa.

Uudistuksen vaikutukset ulottuvat kuitenkin paljon pidemmälle. Uusi toimintaympäristö on myös tilaisuus tarkastella jäljelle jääviä rakenteita kriittisesti. Tähän ulkopuolisen neuvonantajan sparraus antaa lisävoimia ja -menetelmiä, joita hyvään päätöksentekoon tarvitset.

Meille neuvontapalvelujen tarjoajille tilanne tietenkin tarjoaa uusia bisnesmahdollisuuksia. Uskon silti aidosti, että voimme olla tärkeänä apuna uudistuksen eri osapuolille: nopeuttamassa uusien toimintamallien käyttöönottoa ja tukemassa koko uudistuksen tavoitteiden saavuttamista.

Yhtenä esimerkkinä neuvonantopalveluiden soveltamiskohteista on julkisten sote-keskusten kilpailukyvyn trimmaaminen.

Mahdollisten siirtymäaikojen jälkeen maakuntien operoimat sote-keskukset ovat ensi kertaa sen tilanteen edessä, että ei ole itsestään selvää paljonko asiakkaita on ja kattavatko asiakkaista saadut tuotot toiminnan aiheuttamat kustannukset.

Jos kävisikin niin, että tuotot eivät vastaisikaan kulupohjaa, niin kuinka silloin tulisi toimia: sijoittaako lisää markkinointiin vai karsia kustannuksia? Ovatko nykyiset tilat kaikki välttämättömiä toiminnan pyörittämiseen vai pärjättäisiinkö pienemmillä tiloilla ja siten saataisiin kustannuksia leikattua?

Yksityiset palveluntarjoajat ovat jo pitkään kehittäneet toimintaansa kilpailuilla markkinoilla ja hioneet prosessejaan. Nyt julkisen sektorin sote-keskukset pitäisi saada nostettua samalle viivalle muun muassa asiakaslähtöisyydessä. Tässä työssä on paljolti kyse ihmisten taitojen ja prosessien hiomisesta, mutta osaksi myös kovasta numerotyöstä tuottojen ja kustannusten analysoimiseksi.

Toisena esimerkkinä rakenteiden tarkasteluista ovat kuntien sote-kiinteistöjen järjestelyt.

Järjestelyjen kohteina ovat tyypillisesti olleet pienten kuntien vanhusten palveluasumisen kiinteistöt. Viime aikoina erityisesti suuremmissa kaupungeissa on herännyt kiinnostus tutkia uusin silmin näiden kiinteistöjen omistamisen perusteita. Kaupungit esittävät itselleen kysymyksen siitä, kannattaako omistaa tiloja, jos ei ole itse tuottamassa niissä palveluita? Onko toimitilojen tarjonta kilpailuilla markkinoilla kunnan ydintehtäviä?

Kolmantena esimerkkinä voi mainita taloudellisen mallinnuksen vahvuudet tilanteessa, jossa ollaan rakentamassa uutta ja tulevaisuuden kehityskulut eli skenaariot ovat epävarmoja.

Taloudellisen mallin perusominaisuuksia on, että toiminnan merkittävimmät ajurit tunnistetaan ja niiden suhteen voidaan mallintaa herkkyyksiä. Mallissa tunnistetaan eri skenaarioita vaihtoehtoisten tulevaisuuden kehityskulkujen kuvaamiseksi. Mallien rakentamisessa ja ennusteiden laatimisessa uskon asiantuntijayritysten pystyvän tarjoamaan erinomaista apua uudistuksen valmistelijoiden avuksi ja tueksi.

Kilpailutilanteessa nopeus voi olla menestymisen kannalta keskeisessä roolissa. Riippumaton, mutta toimialaa hyvin tunteva sparraus mahdollistaa joustavan ja ketterän kehitystyön – tunnuslauseemme mukaisesti me Inspirassa autamme asiakkaitamme toteuttamaan järjestelynsä sekä investointinsa nopeammin ja tehokkaammin.

Anssi Wright

Kirjoittaja työskentelee apulaisjohtajana Inspirassa. Inspira on Kuntarahoituksen tytäryhtiö, joka tarjoaa monipuolisia taloudellisia asiantuntijapalveluita.

 

Lisää samasta aiheesta: https://www.professio.fi/sote-johtajat/

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ota yhteyttä